Moral, ideal och verklighetsflykt
Skönhetens fatala betydelse av Amanda Filipacchi |
En sak var vi dock rörande eniga om, det är en bok man tycker något om, bra eller dåligt, och den lämpar sig fantastisk för bokcirkeldiskussioner.
I boken möter vi en grupp vänner som alla, utom den före detta polisen, har någon form av kreativt yrke. Barb som är bokens huvudperson är kostymör, och Lily är musiker som kan förändra med sin musik. Barb och Lily är varandras motpoler, men kämpar med samma demon, att ständigt bli bedömd för sitt utseendes skull. Barb som är slående vacker drömmer om att hitta en man som vill ha henne trots hennes skönhet och gör allt hon kan för att förfula sig själv. Lily å sin sida är alldaglig, ja faktiskt ful, och när en obesvarad kärlek till en man som inte har förmågan att se förbi det yttre och se den fantastiska människa som Lily är. I sin strävan att bli älskad är Lily beredd att göra precis vad som helst. Vad som helst.
Är det verkligen så här tragiskt på riktigt var frågan vi ställde oss i min lilla samtalsgrupp och det deprimerande svaret är att Ja, så är det. Visst är det här en roman och handlingen tillskruvad, men parallellerna till vår tid är skrämmande, både vad gäller utseendefixeringen och vår strävan efter att bli älskade.
En extra kul twist i boken var middagen. Den där ödesdigra middagen då de ska försöka förhindra ett mord. I ett brev har vännerna fått veta att mannen som Lily är kär i riskerar att mördas och att en av vännerna är mördaren. Lyckas de bara hålla det ovetande offret vid liv fram till midnatt så är allt frid och fröjd, då kommer han få fortsätta leva. Situationerna som uppstår är dråpliga och vi log när vi funderade på hur man själv skulle reagera om man fick veta att en av ens bästa vänner är en potentiell mördare och att man var tvungen att försöka förhindra ett mord.
Utan att avslöja för mycket av handlingen så kan man säga att summan av kardemumman är att Skönhetens fatala betydelse är väl värd att läsa, men ta det lugnt och reflektera över vad det är du faktiskt läser. För som sagt, parallellerna till vår tid och vår värld är skrämmande och måste belysas om och om och om igen om vi ska få till stånd en förändring. Om det ens är möjligt.
Och du, ta en extra titt på omslaget när du läst boken. Ett lysande exempel på ett omslag som täcker in såväl handlingen som karaktärerna.
Att vi dessutom läst boken som ebok, några provade formatet för första gången, andra är vana eboksläsare, gav en extra nivå till pratet. Skiljer sig sättet att ta till sig historien jämfört med om man läser andra format? I slutänden var alla väldigt positiva till att läsa fler eböcker, även om vanlig papper än så länge slår tekniken, och ser fram emot fler eboksträffar.
Inga kommentarer: