Hur summerar man en ReadTreat?

Fantastiskt. Roligt. Intressant. Lärorikt. Mysigt.
Ja, allt det och samtidigt så mycket mer. I helgen har fyrtio glada läsare träffats, lyssnat på författare, pratat böcker, bytt böcker, umgåtts och haft väldigt trevligt.

Så här dagen efter slår dock boksmällan till. Rejält. Tomheten blandas med fina minnen. Bitterljuvt och vi längtar redan till nästa gång. Knappt var lunchen avslutad i lördags när de första anmälningarna till vårens ReadTreat trillade in in. Och det är till stor del våra gästande författares förtjänst. Utan Peo, Dag och Katarinas medverkan hade inte helgen blivit vad den blev.
Christopher Silfverbielke
i egen hög person.

Vi sparkade igång redan på fredagskvällen med en Silfverbielkespecial. Vår meste svenske seriemördare lockade många. Vi lyckades till och med få med oss några herrar och de verkade mycket nöjda när de gick hem. Silfberbielkes pappa Dag Öhrlund bjöd på den ena anekdoten värre än den andra. Mycket intressant och vi fick oss flera goda skratt. Att Silfverbielke själv befann sig på plats gjorde ju inte saken sämre. 

Lördagen fyllde vi Blomsterkroken i Uddevalla. Det var glada boknördar överallt. Peo Bengtsson fick äran att starta dagen med att berätta om sitt skrivande och sin bok Kärleken passerade här en gång. Något som skapade mersmak och vi blev alla intresserade av hans tredje bok som just nu befinner sig på manusstadiet.

Därefter tog Dag över och berättade om sitt liv som skribent och författare, varav en del kan läsas i boken Berättaren. Vilket liv karln lever och har levt! Eftersom vi avverkat Silverbielke kvällen innan behövde hard core fansen inte tråka ut de andra deltagarna med nördiga frågor. Men frågor fick alla författarna. Många frågor. Bra frågor. Det märktes att det är en genuint intresserad människor som var med. Det var väl bara det där med att kalla en 65-åring för äldre dam som inte föll i så god jord.

Efter lunch tog debuterande Katarina Bivald över stafettpinnen. Och med den äran. Vilken kvinna! Vi skrattade högt och gott åt hennes beskrivning av Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. För att inte tala om teorin om böckers olika doft som fick flera av deltagarna att fundersamt snegla på de välfyllda goodie bagarna. Luktar deckare verklien annorlunda än feel good? Och vad skiljer en pocket från en inbunden? Doftmässigt alltså. Men ingen kunde riktigt med att sticka ner näsan bland böckerna för att känna efter.

Som vanligt hade vi läst en bok innan ReadTreaten att bokcirkla kring. Några hade läst Peos bok, några Katarinas och några Dags. Mycket lyckat. Det blev bra diskussioner över lag och det ger onekligen en extra dimension när författaren själv är med. Något jag tror de också tyckte var intressant.

Innan middagen var det dags för det traditionella quizzet. En eloge till laget som kammade hem full pott. Det var minsann inga enkla frågor ni fick. En god middag följdes av en trevlig kväll långt in på småtimmarna. Med samtal om allt från champagne till om det inte vore bra att dela upp ålderdomshemmen utifrån musikgenrer. För inte kan syntare och dansbandsfreak dela boende med dödsmetallare. Eller hur?

Att arrangera ReadTreaterna innebär mycket jobb, det ska jag inte sticka under stol med. Men det är så kul och jag ser redan fram emot att ta tag i vårens arrangemang. Men först har vi Läs-en-film i mellandagarna. Spännande!

Ett stort tack till alla er som var med, såväl författare som deltagare och chaufförer. Utan er hade det blivit pannkaka av alltihop. Och tjejerna på Blomsterkroken ska ha en extra ovation, ni är fantastiska! Så trevliga, serviceinriktade och välkomnande. Vi kommer tillbaka!




ReadTreaten arrangerades i samarbete med Studiefrämjandet.





1 kommentar:

  1. Jag tror aldrig att en Read Treat kan bli bättre än den jag senast var på men jag tycker nu att den här senaste var sååå bra! Tack Jenny för att du ordnar de här fantastiska boklyxtillfällena!

    SvaraRadera

Använder Blogger.