Truut presenterar sig

Där inga ögon ser
av Dag Öhrlund
Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av många, men han har skrivit en hel del annat också. Den här gången håller han sig kvar i kriminalgenren men lämnar psykopaten åt sitt öde och fokuserar istället på polisen och hans arbete för att hitta den skyldige. Och det är bra. Riktigt bra. Till en början blir jag lite irriterad på den fördomsfulle gubben och suckar trött, men så smyger han sig på, mannen med det stora hjärtat som tycker att världen är på väg alldeles åt helvete, den snurrar på alldeles för fort och han har bitvis svårt att anpassa sig. Under utredningens gång tvingas han möta sina fördomar och omvärdera det han trodde sig veta om människor.

Cold case-greppet är inte nytt, andra författare har gjort det tidigare, Jussi Adler-Olsens böcker om Avdelning Q är kanske de mest kända, ändå är det något i det här som känns nytt och jag tror det har med Ewert själv att göra. Han blir väldigt mänsklig och det gillar jag.

Kriminalromaner hör sommaren och stranden till för många och jag rekommenderar varmt att du tar med dig Truut dit. Där inga ögon ser är en spännande och på många sätt ruskig bok, en ruskigt bra bok helt enkelt.

Avnjuts sommardeckarna bäst genom hörlurar så finns Där inga ögon ser som ljudbok inläst av Stefan Sauk.

Inga kommentarer:

Använder Blogger.