Målarböcker för vuxna - ett fascinerande fenomen

Bild från www.mugglenet.com
Fenomenet med målarböcker för vuxna fascinerar mig. Är det två år sedan den första dök upp i bokhandeln? Då var det någon enstaka bok som såldes med ett knippe pennor till.

De är betydligt fler idag. Böcker alltså. Pennorna är borta eller säljs numera separat. Målarböckerna är dessutom tematiserade, man kan måla havsdjur, tatueringar, blommor, mandalamönster, trädgårdar... you name it.

Och nu, om knappt en månad kommer nästa stora (?) målarbokstrend; motiv från filmer. Först ut är en bok med motiv från Harry Potterfilmerna; Harry Potter Colouring Book.

Exakt hur målgruppen ser ut känns lite oklart. Böckerna med mer abstrakta växt- och blommönster känns lite mer vuxentillvända medan jag associerar förhandsbilderna från den här mer med min barndoms målarböcker. Och kanske är det just barnen som är målgruppen.

Fenomenet är hur som helst intressant. Som barn har vi väl alla ägnat oss åt målarböckernas fylleriövningar. I perioder var det bra ("var noga med att hålla dig innanför sträcken"), i perioder mindre bra ("det hämmar barnets kreativitet och egna tänkande"). Smått förvirrande, men hey, that's life.

Men nu är det tydligen helt ok, bra och lugnande igen. Med pennan i handen slappnar vi av och blir mindre stressade. Säger dem som vet. Tja, kanske det. Någon som blir glad bör ju vara Ms Rowling vars HPimperium nu fått ytterligare en gren på sitt träd.


Källa:
http://www.thebookseller.com/news/harry-potter-colouring-book-studio-press-314182


Bild lånad från blog.book-pal.com

1 kommentar:

  1. Ja, fenomenet har verkligen exploderat. Men det är roligt att målarböcker har blivit så populära och visat sig vara en så bra avkoppling. Jag gav ut en målarbok tidigare i år. Jag skulle inte kalla den mindfulness mera playfulness. Här kan du kolla in den om du är nyfiken: http://lunaspapershop.tictail.com/product/luna-friends-målarbok
    Ha en bra dag!
    /Malin

    SvaraRadera

Använder Blogger.